Translate into your language
Πρόσφατα Θέματα
» MINOAN early booking
από Γιωργάκος Χθες στις 20:23

» citroen 2cv camper
από Νικόλας Μητσόπουλος Χθες στις 19:39

» Υπάρχει Άγιος Βασίλης;
από Georgedim Χθες στις 12:14

» Σχόλια για Κρήτη 23/10 με 21/11/ 2018
από Georgedim Παρ 14 Δεκ 2018 - 22:39

» Μύθοι & Αλήθειες για τα Τέλη Κυκλοφορίας ΙΧΕ
από Georgedim Παρ 14 Δεκ 2018 - 22:20

» Suzuki New Vitara Micro Camper.
από Νικόλας Μητσόπουλος Πεμ 13 Δεκ 2018 - 9:23

» Κρήτη 23/10 με 21/11/ 2018
από Νικόλας Μητσόπουλος Τετ 12 Δεκ 2018 - 19:37

» Προσφορά τροχόσπιτου
από Γιωργάκος Τρι 11 Δεκ 2018 - 17:55

» Υπάρχει πρόβλημα με τα αυτοκίνητα diesel?
από Batfalcon Τρι 11 Δεκ 2018 - 14:54

» Πωλειται Τροχοσκηνη
από ladakias Κυρ 9 Δεκ 2018 - 15:53

» Νομιμότητα τροχόσπιτου σε εκτός σχεδίου οικόπεδο
από friar Σαβ 8 Δεκ 2018 - 19:40

» ΠΑΦΟΣ 2018, με τη ματιά του caminador.
από gsalonica Τρι 4 Δεκ 2018 - 11:47

» 10 νέα μικρά......
από tabbert Σαβ 1 Δεκ 2018 - 10:39

» Σημείωμα έλξης αυτή η πονεμένη ιστοριουλα
από tabbert Σαβ 1 Δεκ 2018 - 10:17

» Τέλη Κυκλοφορίας 2019
από Γιωργάκος Παρ 30 Νοε 2018 - 11:45

» Απεγκλωβισμός από τη λάσπη
από Batfalcon Τετ 28 Νοε 2018 - 22:52

» Decathlon
από Batfalcon Τετ 28 Νοε 2018 - 22:41

» Μια πρωτη προσεγγιση για εξωτερικο
από Νικόλας Μητσόπουλος Τετ 28 Νοε 2018 - 10:23

» Διαδικτυακή πλατφόρμα για τις ελληνικές παραλίες
από Νικόλας Μητσόπουλος Τετ 28 Νοε 2018 - 10:18

» Ένα ιδιαίτερο τροχόσπιτο
από pilot Παρ 23 Νοε 2018 - 13:56

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Ο ΚΑΙΡΟΣ
Like/Tweet/+1
Κοινωνική Δικτύωση

Κοινωνική Δικτύωση digg  Κοινωνική Δικτύωση delicious  Κοινωνική Δικτύωση reddit  Κοινωνική Δικτύωση slashdot  Κοινωνική Δικτύωση yahoo  Κοινωνική Δικτύωση google  Κοινωνική Δικτύωση live      

Επισημάνετε και μοιραστείτε την διεύθυνση του www.taxidiarides.gr στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης σας


Α.Π.Ε. vs ορυκτά καύσιμα

Πήγαινε κάτω

Α.Π.Ε. vs ορυκτά καύσιμα

Δημοσίευση από Batfalcon Την / Το Κυρ 24 Ιουν 2018 - 14:37


Διαβάστε παρακαλω το παρακάτω άρθρο:

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
avatar
Batfalcon


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Α.Π.Ε. vs ορυκτά καύσιμα

Δημοσίευση από Georgedim Την / Το Κυρ 24 Ιουν 2018 - 16:59

Επειδή ξεφύγαμε από το αρχικό θέμα του topic, μετέφερα την ενδιαφέρουσα αυτή δημοσίευση του Μιχάλη για τις ΑΠΕ, σε ξεχωριστό θέμα.

Μιχάλη μια παράκληση μόνο, ....να αναφέρεις την πηγή, απ' όπου άντλησες το θέμα, ....χάριν της ηθικής τάξεως. Very Happy

Επιτρέψτε μου όμως, ....μια λίγο διαφορετική προσέγγιση.
 
Η ενέργεια δεν αποτελεί αποκλειστικά Ελληνικό ή Ευρωπαϊκό θέμα, αλλά απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη.
 
Το κομμάτι παραγωγής, διαχείρισης και διάθεσης της ενέργειας αποτελεί το σύγχρονο πεδίο «μαχών» και «ισχύος», μεταξύ των οικονομικά ισχυρών κρατών. Αυτό που ονομάζεται «Ενεργειακή πολιτική».
 
Ως γνωστόν «κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις», ....κάθε υπόθεση έχει τους δικούς της υποστηρικτές και τους δικούς της αντιπάλους και ....κάθε άρθρο που δημοσιεύεται έχει τη δική του προέλευση, τον δικό του σκοπό, ....ο οποίος δεν είναι πάντοτε άμεσα ορατός.
 
Καταλαβαίνετε λοιπόν πως μας είναι πολύ δύσκολο λόγω της πολυπλοκότητος ενός θέματος ή και της δικής μας αδυναμίας για σφαιρική ενημέρωση-βαθύτερη γνώση, να έχουμε σαφή αντίληψη και άποψη, ποιο ακριβώς είναι το σωστό και ποιο το λάθος, ....καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι η αλήθεια κρύβεται πάντα κάπου στην μέση.
 
Στον αντίποδα του άρθρου (-ών) που δημοσίευσε ο Μιχάλης (Batfalcon), ....υπάρχει και ο αντίλογος, ....τον οποίο καλό είναι να γνωρίζουμε, προτού καταλήξουμε σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα, ....αν θέλουμε να είμαστε σωστοί και δίκαιοι. Rolling Eyes
 
Θα ξεκινήσω από την ανακοίνωση του Διεθνούς οργανισμού IRENA ( = International  Renewable Energy Agency ) :
«...Η στροφή στις ΑΠΕ δεν είναι απλώς μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη απόφαση, αλλά αποκτά πλέον με δυναμικό τρόπο και προστιθέμενη οικονομική αξία.
Και το εν λόγω συμπέρασμα εξάγεται από το σχετικό κόστος των ενεργειακών projects που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το τρέχον κόστος για την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα κυμαίνεται από 0,05 έως 0,14 ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh), στις χώρες του G20.
Έως το 2020, σύμφωνα με την πρόβλεψη της IREA, το κόστος της «πράσινης» ενέργειας θα διαμορφωθεί μεταξύ 0,02 – 0,08 ευρώ ανά kWh, ενώ τα φωτοβολταϊκά και τα χερσαία αιολικά πάρκα αναμένεται να μειώσουν το κόστος παραγωγής κάτω από τα 0,02 ευρώ το 2019.
Άλλες μέθοδοι παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, όπως τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και η ηλιοθερμία δεν είναι τόσο ανταγωνιστικές ως προς τα ορυκτά καύσιμα, αν και οι πρόσφατες δημοπρατήσεις σχετικών projects  έδειξαν καθοδική τάση στο κόστος...».

Υπάρχει η ανακοίνωση της Greenpeace που επισημαίνει ότι :
«....υπάρχει συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια στοχοποίησης και στιγματισμού των ΑΠΕ , οι οποίες κατηγορούνται για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά ενέργειας. Στον αντίποδα, οι πρωτοβουλίες για την κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα κρίνονται από αναιμικές έως ανύπαρκτες....».
 
Υπάρχουν επίσημες, δημοσιευμένες έρευνες του ΕΜΠ, που επισημαίνουν ότι :

 Α. - η Ελλάδα έχει καθυστερήσει την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε σχέση με άλλες χώρες της E.E., με κυριότερα εμπόδια :
1) Μη τήρηση ή απουσία χρόνων ανταπόκρισης των Υπηρεσιών. Οι αρμόδιοι φορείς δεν τηρούν τους μέγιστους προβλεπόμενους ή έστω λογικούς χρόνους ανταπόκρισης ή δεν υποχρεώνονται από τη νομοθεσία να τηρούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με αποτέλεσμα η αδειοδότηση των έργων να καθίσταται χρονοβόρα.
2) Γραφειοκρατικές και δαιδαλώδεις διαδικασίες αδειοδότησης. Η αδειοδοτική διαδικασία καθίσταται αναιτιολογικά χρονοβόρα (από 3 έως 5 χρόνια), γεγονός που ενισχύεται από την εμπλοκή πληθώρας υπηρεσιών εν σειρά και όχι εν παραλλήλω.
3) Τοπικές αντιδράσεις και μικροπολιτικά συμφέροντα. Είναι απαραίτητη η εκπαίδευση και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, με σκοπό την αποδοχή των ΑΠΕ, δεδομένου ότι οι αντιδράσεις προκαλούν εμπόδια στην πρόοδο της αδειοδοτικής διαδικασίας.
4) Οικονομικά αντικίνητρα. Παρόλο που παρασχέθηκαν κίνητρα ξένων και εγχώριων επενδυτών για έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, η ενέργεια αυτή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε η ανάγκη να αυξηθεί η τιμή της kWh ,να γίνουν διαγωνισμοί με πολύ ευνοϊκούς όρους, εγγυημένη αποζημίωση της ισχύος και εγγύηση στην αύξηση της οριακής τιμής, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα.
5) Ανάπτυξη υποδομών μεταφοράς και διανομής. Η ορθολογική και αποτελεσματική ανάπτυξη των υποδομών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας προσκρούει στις χρονοβόρες διαδικασίες της ΔΕΗ.

Β. - μπορεί η αρχική επένδυση για την εγκατάσταση ΑΠΕ, να είναι πολύ ακριβή σε σχέση με τις μονάδες παράγωγης ενέργειας από ορυκτά καύσιμα (diesel κλπ), ωστόσο η μακροπρόθεσμη χρήση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ, είναι πιο αποτελεσματική από τις συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας.

Γ. - οι υπάρχουσες σύγχρονες τεχνολογίες δέσμευσης CO2 ( CCS = Carbon Capture and Storage), δηλαδή η «εξανθράκωση» των ορυκτών καυσίμων, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν στις υπάρχουσες Ελληνικές λιγνιτικές μονάδες, λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι μονάδες δεν έχουν τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές.

Δ. - οι προσφορότερες τεχνολογίες για τις υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα είναι η τεχνολογία «μετά-καύσης» και η τεχνολογία καύσης με καθαρό οξυγόνο. Αν και η τεχνολογία καύσης με καθαρό οξυγόνο είναι αποδοτικότερη σε επίπεδο δέσμευσης του CO2, η μετά-καύση τεχνολογία φαντάζει πιο κατάλληλη για τα ελληνικά δεδομένα γιατί εφαρμόζεται πιο άμεσα σε υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες και εμφανίζει τη μικρότερη μείωση στην απόδοσης της μονάδας, που όμως πρακτικά θα σημαίνει περίπου ίδια κατανάλωση καυσίμου με την αντίστοιχη συμβατική.
  
Υπάρχει η επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενέργειας για τις ΑΠΕ : [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
 
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι η χώρα μας, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δεσμευτεί και θα πρέπει μέχρι το 2020 να εφαρμόσει τη νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική σε σχέση με την εμπορία εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Η πολιτική αυτή, γνωστή ως «20-20-20», προβλέπει :

1) 20% μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990,
2) 20% διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην συνολική κατανάλωση ενέργειας και
3) 20% εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας.

Η μη συμμόρφωση της χώρας μας, συνεπάγεται όπως καταλαβαίνετε χρηματικά πρόστιμα, που επιστρέφουν στις τσέπες μας και προστίθενται στο τελικό κόστος της ενέργειας.
  
Ας σκεφτούμε λοιπόν προτού βγάλουμε αβίαστα συμπεράσματα ....και ας μην μπερδεύουμε το τι είναι πραγματικό ωφέλιμο για όλους μας, από το πώς διαχειρίζονται οι εκάστοτε κυβερνητικοί ανευθυνο–υπεύθυνοι τα ενεργειακά θέματα της πατρίδας μας.
avatar
Georgedim
Admin


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Α.Π.Ε. vs ορυκτά καύσιμα

Δημοσίευση από Γιωργάκος Την / Το Κυρ 24 Ιουν 2018 - 18:43


Μιχάλη βρήκα και έβαλα το σύνδεσμο με το άρθρο που λες να διαβάσουμε .

Ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων δεν μας επιτρέπει να κάνουμε αντιγραφή επικόλληση, καλύτερα να βάζουμε το σύνδεσμο του άρθρου .
avatar
Γιωργάκος


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Α.Π.Ε. vs ορυκτά καύσιμα

Δημοσίευση από Georgedim Την / Το Κυρ 24 Ιουν 2018 - 20:51

Georgedim έγραψε:Μιχάλη μια παράκληση μόνο, ....να αναφέρεις την πηγή, απ' όπου άντλησες το θέμα, ....χάριν της ηθικής τάξεως. [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Ο Γιωργάκος, μας πρόλαβε και ....το τακτοποίησε.  Very Happy Very Happy Very Happy
avatar
Georgedim
Admin


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Α.Π.Ε. vs ορυκτά καύσιμα

Δημοσίευση από Batfalcon Την / Το Δευ 25 Ιουν 2018 - 10:32

Ωωω ευχαριστώ.
avatar
Batfalcon


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης