www.taxidiarides.gr
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Translate into your language
Πρόσφατα Θέματα
» Μπαταρία LiFePO4
από gsalonica Παρ 22 Μαρ 2024 - 7:42

» παροχη ρευματος τροχοσπιτου
από ladakias Πεμ 29 Φεβ 2024 - 16:43

» Τροχόσπιτα KABE
από ladakias Πεμ 29 Φεβ 2024 - 16:22

» Κόψιμο βασιλόπιτας 2024
από Ddimi Κυρ 25 Φεβ 2024 - 17:15

» Έγκριση τύπου - Άδεια Έλξης - Η νέα νομοθεσία για τα ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα
από Batfalcon Πεμ 25 Ιαν 2024 - 12:50

» «Conte de Noël» ….μια νοσταλγική Χριστουγεννιάτικη ιστορία.
από Georgedim Κυρ 24 Δεκ 2023 - 9:11

» Πωλείται τροχοσκηνή Alpen Kreuzer Allure
από Antonioz Πεμ 27 Ιουλ 2023 - 9:04

» PDF ΜΕ ΤΑ CAMPING ΕΛΛΑΔΟΣ 2023
από Georgedim Τετ 26 Ιουλ 2023 - 9:47

» Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα
από ktRinity Πεμ 20 Ιουλ 2023 - 14:32

» Σύνορα....
από Georgedim Τετ 19 Ιουλ 2023 - 19:07

» Πρόβλημα στη σίτα
από spyrosbhta Δευ 17 Ιουλ 2023 - 17:16

» Καλοκαίρι 2022 : οδοιπορικό σε Φρανκονία, ....Ρηνανία, ....Λουξεμβούργο, ....Αλσατία ....και Μέλανα Δρυμό.
από diamantino Τρι 4 Ιουλ 2023 - 19:59

» Επιτρέπεται η διανυκτέρευση μέσα σε οποιαδήποτε όχημα σε χώρους μη οργανωμενους ;
από Νικόλας Παρ 23 Ιουν 2023 - 13:33

» Αναζήτηση-αγορά αυτοκινούμενου
από yamaren Σαβ 17 Ιουν 2023 - 10:44

» Καλώς σας βρήκα
από Georgedim Σαβ 10 Ιουν 2023 - 23:35

» Καλό μήνα
από diamantino Δευ 5 Ιουν 2023 - 21:24

» Η ζωγραφιά μας...
από Georgedim Κυρ 4 Ιουν 2023 - 2:17

» Επιλογή ταξιδιάρικου τροχόσπιτου
από Georgedim Τετ 24 Μάης 2023 - 9:37

» Sygic πρόγραμμα πλοήγησης
από packman Δευ 22 Μάης 2023 - 19:05

» Ταχυθερμοσίφωνας υγραερίου στο τροχόσπιτο
από Georgedim Τετ 26 Απρ 2023 - 21:56

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Ο ΚΑΙΡΟΣ
Like/Tweet/+1
About Us

Welcome to the forum www.taxidiarides.gr

Welcome to the forum  www.taxidiarides.gr

Για το camping ... τα ταξίδια ... και την καλή παρέα ...


Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

+5
vzol48
caminador
Maximos
friar
gsalonica
9 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου. Empty Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από gsalonica Δευ 5 Δεκ 2016 - 19:09

Αγόρασα 6 κιλά μήλα. Με αποχυμωτή  πήρα τον χυμό. Επειδή το μήλο δεν έχει ένζυμα έριξα εξτρά ζύμη. Παραγωγή ζύμης. Σε 10 ml χλιαρού νερού διέλυσα καλά 1 γραμμάριο ζάχαρη και στο διάλυμα πρόσθεσα μισό γραμμάριο ξηρής ζύμης του εμπορίου για ψωμί το όποιο άφησα για 25 λεπτά. Τέλος  το έριξα όλο στον χυμό σε ένα μεγάλο δοχείο και  άρχισε  ή ζύμωση. Το μπομέ του χυμού ήταν 7,5. Μπομέ είναι μονάδα μέτρησης των σακχάρων και μετριέται με ειδικό αραιόμετρο το μπομόμετρο. Μια-δυό φορές την ημέρα ανακάτευα το μείγμα. Το ζητούμενο είναι το μπομέ να φθάσει στο μηδέν που σημαίνει ότι ο χυμός δεν έχει άλλα σάκχαρα τα οποία με την ζύμωση μετατράπηκαν σε διοξείδιο  και αλκοόλ. Η ζύμωση κράτησε 4 μέρες.
Μετά με το αποστακτήρα που βλέπετε έκανα διπλή απόσταξη και πήρα περίπου 500 γραμμάρια τσίπουρου 65 βαθμών. Τους βαθμούς τους μετράμε με αλκοόμετρο ή γραδόμετρο. Με νερό χωρίς χλώριο αραίωσα και είχα τσίπουρο 28 βαθμών. Ήταν η πρώτη μου προσπάθεια και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από την ποιότητα του αποστάγματος φρούτου που είναι και η σωστή ονομασία. Γεύση τσίπουρου με άρωμα μήλου.
Τα πρώτα 10 ml τα απόριψα και μετρούσα με το αλκοόμετρο μέχρι να πέσει το απόσταγμα στα 20 περίπου γράδα οπότε και σταμάτησα την απόσταξη.
Τον αποστακτήρα τον αγόρασα απο το ebay  μέσω Κίνας αλλά τελικά είναι τούρκικος 15 λίτρων, τιμή 140 €. Μπορώ να αποστάξω όλα τα φρούτα. Σκέφτομαι να δοκιμάσω να παράγω και αιθέρια έλαια. Υπάρχει ένα πολύ ωραίο σχετικό βιβλίο του Α. Τσακίρη. 'Όποιος ενδιαφέρεται μπορώ να του το στείλω σε ψηφιακή μορφή.

Κόστος μπομόμετρου, αλκοόμετρου και ογκομετρικών δοχείων από 5 € έκαστο. Το μικρό γιάλινο ογκομετρικό είναι χορηγία του φαρμακείου της γειτονιάς.
 Στην υγειά μας.


[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
gsalonica
gsalonica


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου. Empty Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από friar Δευ 5 Δεκ 2016 - 19:39

gsalonica έγραψε:Τα πρώτα 10 ml τα απόριψα 
Να τα κρατάς, να τα κρατάς για εντριβές....

Μπράβο μπράβο μπράβο, καλόπιοτο......
friar
friar


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου. Empty Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από Maximos Δευ 5 Δεκ 2016 - 20:04

Μια χαρά σε βρίσκω Γιώργο.
Με αυτό το "εργαλείο", μπορείς να κάνεις αρκετές δοκιμές ... και με διάφορες πρώτες ύλες.
Έχω δοκιμάσει τσίπουρο από αχλάδι και μου άρεσε πολύ.

Το πρώτο απόσταγμα, έχει δίκιο ο Στάθης, είναι ότι πρέπει για εντριβές !
Δεν το πετάμε, το χρησιμοποιούμε αντί για οινόπνευμα ...

Έχω την εντύπωση, ότι οι 28 βαθμοί αλκοόλης, είναι μάλλον λίγοι.
Σε αντίστοιχη διαδικασία, το φτάνουμε γύρω στο 40, εκεί περίπου είναι και αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Εκτός και αν δεν μιλάμε για την ίδια μέτρηση.

Όπως και να'χει καλόπιοτο και στην υγειά σου
Τουλάχιστον έτσι, ξέρεις τι πίνεις !
Περιμένουμε τις επόμενες προσπάθειες.
Maximos
Maximos
Admin


https://taxidiarides.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου. Empty Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από caminador Δευ 5 Δεκ 2016 - 20:14

Ώπα! Χρυσοχέρης, χημεία και τεχνολογία τροφίμων! Υποπτεύομαι ότι το σερβίρεις παγωμένο. Smile
caminador
caminador


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου. Empty Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από vzol48 Δευ 5 Δεκ 2016 - 20:56

bounce Με....τιιιι....μεζε... bounce
vzol48
vzol48


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου. Empty Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από Γιωργάκος Δευ 5 Δεκ 2016 - 21:07


Μπράβο Γιώργο !
Γιωργάκος
Γιωργάκος


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου. Empty Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από friar Δευ 5 Δεκ 2016 - 21:26

Πίνεται και βραστό με παστό για μεζέ.
friar
friar


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου. Empty Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από caminador Δευ 5 Δεκ 2016 - 21:37

Προτιμώ για χωνευτικό γιατί με μεζέ θα μπλέξεις. Μια φορά στη Κρήτη με μεζέ ήπια ενάμισι λίτρο μέχρι πεντοζάλη χόρεψα που δεν γνώριζα...
caminador
caminador


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου. Empty Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από friar Δευ 5 Δεκ 2016 - 22:07

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
friar
friar


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου. Empty Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από friar Τρι 6 Δεκ 2016 - 7:46

«Το τσίπουρο πίνεται στο φως αφού σημάνουν δώδεκα και μέχρι να νυχτώσει.»



Το "καζάνι" μου, εικοσάκιλο
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]


του γείτονα εκατόκιλο
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]


και του παλαβού επιστήμονα εκατόκιλο και αυτό, με κλειστό σύστημα ψύξεως
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
friar
friar


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου. Empty Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από gsalonica Τρι 6 Δεκ 2016 - 8:19

vzol48 έγραψε:bounce Με....τιιιι....μεζε... bounce
Βασίλη βάζω μεζέ και τσίπουρο, βάζεις την παρέα?
gsalonica
gsalonica


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου. Empty Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από Νικόλας Μητσόπουλος Τρι 6 Δεκ 2016 - 9:53

Άξιος! yes2
Νικόλας Μητσόπουλος
Νικόλας Μητσόπουλος


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου. Empty Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από Georgedim Τρι 6 Δεκ 2016 - 10:37

Γιώργο & Στάθη, μπράβο σας !!!

Μερακλήδες και άξιοι συνεχιστές "εύγεστων" παραδόσεων !!!
Georgedim
Georgedim
Admin


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου. Empty Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από Maximos Τρι 6 Δεκ 2016 - 12:42

Ααα ... όλοι ωραίοι ... cheers cheers
... και ο οικιακός και ο παραδοσιακός και ο επιστήμονας.
Μπράβο σας και μπράβο τους.

Το θέμα είναι, να βγαίνει η σοδειά της χρονιάς ... και να καταναλώνεται με καλή παρέα !
Στο Σχοίνο, όταν βγαίνει το τσίπουρο, το γιορτάζουμε δεόντως ...  
Maximos
Maximos
Admin


https://taxidiarides.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου. Empty Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από driblia Κυρ 18 Δεκ 2016 - 20:48

Φίλε gsalonica πολύ καλή η προσπάθεια σου και κάποια στιγμή θα σου ζητήσω την βοήθεια σου για τον τρόπο απόσταξης του τσίπουρου και τα μυστικά του,έχω λίγα στρέμματα αχλαδιές , Επειδή ασχολήθηκα λίγο με τον αποστακτήρα για αιθέριο έλαιο θα ήθελα να σου πω ότι βλέποντας τις φωτογραφίες του αποστακτήρια σου πρέπει να έχεις μεγάλη κατανάλωση νερού βρύσης . στο ίντερνετ μπορείς να δεις τρόπους όπου το νερό των σωλήνων περνά από μια λεκάνη με παγάκια και με μοτερακι γίνετε επανακυκλοφορία η καλυτερα εάν προεκτείνεις τον σωλήνα που βγαίνει η απόσταξη και αυτό τον σωλήνα χαλκού σε σπιράλ τον περνάς από λεκάνη με παγάκια όπου εκεί να γίνετε η ψύξη και μετά να βγαίνει το τσίπουρο θα απεμπλακεί τελείως από την βρύση και το νερο , και θα μπορείς να κάνεις απόσταξη και στο μπαλκόνι σου .

driblia


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου. Empty Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από driblia Κυρ 18 Δεκ 2016 - 21:00

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

driblia


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου. Empty Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από Γιωργάκος Κυρ 18 Δεκ 2016 - 21:30

Ωραίες πατέντες !
Γιωργάκος
Γιωργάκος


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου. Empty Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από gsalonica Δευ 19 Δεκ 2016 - 10:55

Φίλε driblia για ότι θέλεις είμαι στη διάθεσή σου. Πολύ χρήσιμες οι υποδείξεις σου και κάποιες τις έχω σκεφθεί και εγώ. Και να μην ξεχνάμε ότι ήταν η πρώτη μου προσπάθεια οπότε έχω να μάθω πολλά ακόμα.
gsalonica
gsalonica


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης