Translate into your language
Πρόσφατα Θέματα
» Τεκμήρια διαβίωσης 2018
από friar Σήμερα στις 23:29

» Η κρεμαστή πόλη του Δον Κιχώτη...
από caminador Σήμερα στις 22:25

» 10 συμβουλές για να ταξιδεύουμε φθηνά και συχνά.
από friar Σήμερα στις 21:09

» Συμμετοχές στη συγκέντρωση των Δελφών 17/18/19-2-2018
από antreas hobby Σήμερα στις 18:34

» ΝΕΑ ΔΙΟΔΙΑ!!!
από traveller Σήμερα στις 5:39

» Για γέλια ;
από Γιώργος Δασκαλό Χθες στις 20:59

» Λίγη ιστορία για την Μακεδονία.
από friar Χθες στις 13:36

» Νεος στην παρεα σας.
από aisxylos Κυρ 21 Ιαν 2018 - 21:50

» πατρινες οικογένειες με τροχοσπιτα
από ladakias Κυρ 21 Ιαν 2018 - 13:10

» Οδικός στην Πράγα 2017.
από vzol48 Σαβ 20 Ιαν 2018 - 18:41

» Μελένικο (Мелник) και Ι. Μονή Ροζινού (Роженски манастир), Βουλγαρία
από Patrinos Παρ 19 Ιαν 2018 - 21:02

» Συμμετοχές για την κοπή της πίτας στην Αθήνα.
από Georgedim Παρ 19 Ιαν 2018 - 18:30

» 40 ιστότοποι με δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό
από caminador Πεμ 18 Ιαν 2018 - 22:26

» Κοπή πίτας
από Γιώργος Δασκαλό Πεμ 18 Ιαν 2018 - 20:44

» Ο πρώτος αγωγός μπύρας
από Νικόλας Μητσόπουλος Πεμ 18 Ιαν 2018 - 12:13

» Κάμπινγκ "ΑΠΟΛΛΩΝ" στους Δελφούς
από Νικόλας Μητσόπουλος Πεμ 18 Ιαν 2018 - 12:09

» Μουσική
από caminador Κυρ 14 Ιαν 2018 - 20:17

» 2000 λόγοι που μου αρέσει το ...... camping
από zandesiro Κυρ 14 Ιαν 2018 - 20:00

» πλακετα κοτσαδορου
από ladakias Κυρ 14 Ιαν 2018 - 18:41

» Λίμνες Πελοποννήσου
από friar Σαβ 13 Ιαν 2018 - 12:23

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Ο ΚΑΙΡΟΣ
Like/Tweet/+1
Κοινωνική Δικτύωση

Κοινωνική Δικτύωση digg  Κοινωνική Δικτύωση delicious  Κοινωνική Δικτύωση reddit  Κοινωνική Δικτύωση slashdot  Κοινωνική Δικτύωση yahoo  Κοινωνική Δικτύωση google  Κοινωνική Δικτύωση live      

Επισημάνετε και μοιραστείτε την διεύθυνση του www.taxidiarides.gr στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης σας


Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω

Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από gsalonica Την / Το Δευ 5 Δεκ 2016 - 19:09

Αγόρασα 6 κιλά μήλα. Με αποχυμωτή  πήρα τον χυμό. Επειδή το μήλο δεν έχει ένζυμα έριξα εξτρά ζύμη. Παραγωγή ζύμης. Σε 10 ml χλιαρού νερού διέλυσα καλά 1 γραμμάριο ζάχαρη και στο διάλυμα πρόσθεσα μισό γραμμάριο ξηρής ζύμης του εμπορίου για ψωμί το όποιο άφησα για 25 λεπτά. Τέλος  το έριξα όλο στον χυμό σε ένα μεγάλο δοχείο και  άρχισε  ή ζύμωση. Το μπομέ του χυμού ήταν 7,5. Μπομέ είναι μονάδα μέτρησης των σακχάρων και μετριέται με ειδικό αραιόμετρο το μπομόμετρο. Μια-δυό φορές την ημέρα ανακάτευα το μείγμα. Το ζητούμενο είναι το μπομέ να φθάσει στο μηδέν που σημαίνει ότι ο χυμός δεν έχει άλλα σάκχαρα τα οποία με την ζύμωση μετατράπηκαν σε διοξείδιο  και αλκοόλ. Η ζύμωση κράτησε 4 μέρες.
Μετά με το αποστακτήρα που βλέπετε έκανα διπλή απόσταξη και πήρα περίπου 500 γραμμάρια τσίπουρου 65 βαθμών. Τους βαθμούς τους μετράμε με αλκοόμετρο ή γραδόμετρο. Με νερό χωρίς χλώριο αραίωσα και είχα τσίπουρο 28 βαθμών. Ήταν η πρώτη μου προσπάθεια και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από την ποιότητα του αποστάγματος φρούτου που είναι και η σωστή ονομασία. Γεύση τσίπουρου με άρωμα μήλου.
Τα πρώτα 10 ml τα απόριψα και μετρούσα με το αλκοόμετρο μέχρι να πέσει το απόσταγμα στα 20 περίπου γράδα οπότε και σταμάτησα την απόσταξη.
Τον αποστακτήρα τον αγόρασα απο το ebay  μέσω Κίνας αλλά τελικά είναι τούρκικος 15 λίτρων, τιμή 140 €. Μπορώ να αποστάξω όλα τα φρούτα. Σκέφτομαι να δοκιμάσω να παράγω και αιθέρια έλαια. Υπάρχει ένα πολύ ωραίο σχετικό βιβλίο του Α. Τσακίρη. 'Όποιος ενδιαφέρεται μπορώ να του το στείλω σε ψηφιακή μορφή.

Κόστος μπομόμετρου, αλκοόμετρου και ογκομετρικών δοχείων από 5 € έκαστο. Το μικρό γιάλινο ογκομετρικό είναι χορηγία του φαρμακείου της γειτονιάς.
 Στην υγειά μας.


[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
avatar
gsalonica


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από friar Την / Το Δευ 5 Δεκ 2016 - 19:39

gsalonica έγραψε:Τα πρώτα 10 ml τα απόριψα 
Να τα κρατάς, να τα κρατάς για εντριβές....

Μπράβο μπράβο μπράβο, καλόπιοτο......
avatar
friar


http://fast4ward.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από Maximos Την / Το Δευ 5 Δεκ 2016 - 20:04

Μια χαρά σε βρίσκω Γιώργο.
Με αυτό το "εργαλείο", μπορείς να κάνεις αρκετές δοκιμές ... και με διάφορες πρώτες ύλες.
Έχω δοκιμάσει τσίπουρο από αχλάδι και μου άρεσε πολύ.

Το πρώτο απόσταγμα, έχει δίκιο ο Στάθης, είναι ότι πρέπει για εντριβές !
Δεν το πετάμε, το χρησιμοποιούμε αντί για οινόπνευμα ...

Έχω την εντύπωση, ότι οι 28 βαθμοί αλκοόλης, είναι μάλλον λίγοι.
Σε αντίστοιχη διαδικασία, το φτάνουμε γύρω στο 40, εκεί περίπου είναι και αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Εκτός και αν δεν μιλάμε για την ίδια μέτρηση.

Όπως και να'χει καλόπιοτο και στην υγειά σου
Τουλάχιστον έτσι, ξέρεις τι πίνεις !
Περιμένουμε τις επόμενες προσπάθειες.
avatar
Maximos
Admin


http://taxidiarides.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από caminador Την / Το Δευ 5 Δεκ 2016 - 20:14

Ώπα! Χρυσοχέρης, χημεία και τεχνολογία τροφίμων! Υποπτεύομαι ότι το σερβίρεις παγωμένο. Smile
avatar
caminador


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από vzol48 Την / Το Δευ 5 Δεκ 2016 - 20:56

bounce Με....τιιιι....μεζε... bounce
avatar
vzol48


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από Γιώργος Δασκαλό Την / Το Δευ 5 Δεκ 2016 - 21:07


Μπράβο Γιώργο !
avatar
Γιώργος Δασκαλό


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από friar Την / Το Δευ 5 Δεκ 2016 - 21:26

Πίνεται και βραστό με παστό για μεζέ.
avatar
friar


http://fast4ward.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από caminador Την / Το Δευ 5 Δεκ 2016 - 21:37

Προτιμώ για χωνευτικό γιατί με μεζέ θα μπλέξεις. Μια φορά στη Κρήτη με μεζέ ήπια ενάμισι λίτρο μέχρι πεντοζάλη χόρεψα που δεν γνώριζα...
avatar
caminador


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από friar Την / Το Δευ 5 Δεκ 2016 - 22:07

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
avatar
friar


http://fast4ward.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από friar Την / Το Τρι 6 Δεκ 2016 - 7:46

«Το τσίπουρο πίνεται στο φως αφού σημάνουν δώδεκα και μέχρι να νυχτώσει.»



Το "καζάνι" μου, εικοσάκιλο
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]


του γείτονα εκατόκιλο
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]


και του παλαβού επιστήμονα εκατόκιλο και αυτό, με κλειστό σύστημα ψύξεως
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
avatar
friar


http://fast4ward.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από gsalonica Την / Το Τρι 6 Δεκ 2016 - 8:19

vzol48 έγραψε:bounce Με....τιιιι....μεζε... bounce
Βασίλη βάζω μεζέ και τσίπουρο, βάζεις την παρέα?
avatar
gsalonica


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από Νικόλας Μητσόπουλος Την / Το Τρι 6 Δεκ 2016 - 9:53

Άξιος! yes2
avatar
Νικόλας Μητσόπουλος


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από Georgedim Την / Το Τρι 6 Δεκ 2016 - 10:37

Γιώργο & Στάθη, μπράβο σας !!!

Μερακλήδες και άξιοι συνεχιστές "εύγεστων" παραδόσεων !!!
avatar
Georgedim
Admin


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από Maximos Την / Το Τρι 6 Δεκ 2016 - 12:42

Ααα ... όλοι ωραίοι ... cheers cheers
... και ο οικιακός και ο παραδοσιακός και ο επιστήμονας.
Μπράβο σας και μπράβο τους.

Το θέμα είναι, να βγαίνει η σοδειά της χρονιάς ... και να καταναλώνεται με καλή παρέα !
Στο Σχοίνο, όταν βγαίνει το τσίπουρο, το γιορτάζουμε δεόντως ...  
avatar
Maximos
Admin


http://taxidiarides.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από driblia Την / Το Κυρ 18 Δεκ 2016 - 20:48

Φίλε gsalonica πολύ καλή η προσπάθεια σου και κάποια στιγμή θα σου ζητήσω την βοήθεια σου για τον τρόπο απόσταξης του τσίπουρου και τα μυστικά του,έχω λίγα στρέμματα αχλαδιές , Επειδή ασχολήθηκα λίγο με τον αποστακτήρα για αιθέριο έλαιο θα ήθελα να σου πω ότι βλέποντας τις φωτογραφίες του αποστακτήρια σου πρέπει να έχεις μεγάλη κατανάλωση νερού βρύσης . στο ίντερνετ μπορείς να δεις τρόπους όπου το νερό των σωλήνων περνά από μια λεκάνη με παγάκια και με μοτερακι γίνετε επανακυκλοφορία η καλυτερα εάν προεκτείνεις τον σωλήνα που βγαίνει η απόσταξη και αυτό τον σωλήνα χαλκού σε σπιράλ τον περνάς από λεκάνη με παγάκια όπου εκεί να γίνετε η ψύξη και μετά να βγαίνει το τσίπουρο θα απεμπλακεί τελείως από την βρύση και το νερο , και θα μπορείς να κάνεις απόσταξη και στο μπαλκόνι σου .

driblia


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από driblia Την / Το Κυρ 18 Δεκ 2016 - 21:00

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

driblia


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από Γιώργος Δασκαλό Την / Το Κυρ 18 Δεκ 2016 - 21:30

Ωραίες πατέντες !
avatar
Γιώργος Δασκαλό


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Παραγωγή σπιτικού τσίπουρου.

Δημοσίευση από gsalonica Την / Το Δευ 19 Δεκ 2016 - 10:55

Φίλε driblia για ότι θέλεις είμαι στη διάθεσή σου. Πολύ χρήσιμες οι υποδείξεις σου και κάποιες τις έχω σκεφθεί και εγώ. Και να μην ξεχνάμε ότι ήταν η πρώτη μου προσπάθεια οπότε έχω να μάθω πολλά ακόμα.
avatar
gsalonica


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης