Translate into your language
Πρόσφατα Θέματα
» Μπαταρία LiFePO4από gsalonica Παρ 22 Μαρ 2024 - 7:42
» παροχη ρευματος τροχοσπιτου
από ladakias Πεμ 29 Φεβ 2024 - 16:43
» Τροχόσπιτα KABE
από ladakias Πεμ 29 Φεβ 2024 - 16:22
» Κόψιμο βασιλόπιτας 2024
από Ddimi Κυρ 25 Φεβ 2024 - 17:15
» Έγκριση τύπου - Άδεια Έλξης - Η νέα νομοθεσία για τα ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα
από Batfalcon Πεμ 25 Ιαν 2024 - 12:50
» «Conte de Noël» ….μια νοσταλγική Χριστουγεννιάτικη ιστορία.
από Georgedim Κυρ 24 Δεκ 2023 - 9:11
» Πωλείται τροχοσκηνή Alpen Kreuzer Allure
από Antonioz Πεμ 27 Ιουλ 2023 - 9:04
» PDF ΜΕ ΤΑ CAMPING ΕΛΛΑΔΟΣ 2023
από Georgedim Τετ 26 Ιουλ 2023 - 9:47
» Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα
από ktRinity Πεμ 20 Ιουλ 2023 - 14:32
» Σύνορα....
από Georgedim Τετ 19 Ιουλ 2023 - 19:07
» Πρόβλημα στη σίτα
από spyrosbhta Δευ 17 Ιουλ 2023 - 17:16
» Καλοκαίρι 2022 : οδοιπορικό σε Φρανκονία, ....Ρηνανία, ....Λουξεμβούργο, ....Αλσατία ....και Μέλανα Δρυμό.
από diamantino Τρι 4 Ιουλ 2023 - 19:59
» Επιτρέπεται η διανυκτέρευση μέσα σε οποιαδήποτε όχημα σε χώρους μη οργανωμενους ;
από Νικόλας Παρ 23 Ιουν 2023 - 13:33
» Αναζήτηση-αγορά αυτοκινούμενου
από yamaren Σαβ 17 Ιουν 2023 - 10:44
» Καλώς σας βρήκα
από Georgedim Σαβ 10 Ιουν 2023 - 23:35
» Καλό μήνα
από diamantino Δευ 5 Ιουν 2023 - 21:24
» Η ζωγραφιά μας...
από Georgedim Κυρ 4 Ιουν 2023 - 2:17
» Επιλογή ταξιδιάρικου τροχόσπιτου
από Georgedim Τετ 24 Μάης 2023 - 9:37
» Sygic πρόγραμμα πλοήγησης
από packman Δευ 22 Μάης 2023 - 19:05
» Ταχυθερμοσίφωνας υγραερίου στο τροχόσπιτο
από Georgedim Τετ 26 Απρ 2023 - 21:56
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Like/Tweet/+1
About Us
Welcome to the forum www.taxidiarides.gr
Για το camping ... τα ταξίδια ... και την καλή παρέα ...
Μπουγάτσα .....ταξίδι στη γεύση !!!
+6
vzol48
Masterless
diamantino
Γιωργάκος
Maximos
Georgedim
10 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 2
Σελίδα 1 από 2 • 1, 2
Μπουγάτσα .....ταξίδι στη γεύση !!!
Αφορμή αυτού του αφιερώματος στάθηκε μια συζήτηση που είχα πρόσφατα με κάποιο παλιό φίλο και συμφοιτητή, για τα φοιτητικά χρόνια μας στην όμορφη Θεσσαλονίκη, .....αρχές της δεκαετίας του '80.
Πρωϊ-πρωϊ λοιπόν, πριν πάμε στο Πανεπιστήμιο, είχαμε καθιερώσει την συνάντηση μας, στην Εγνατίας, κοντά στη Αγ. Σοφία, στο γνωστό "Θείο Βάνια" (....όχι του Τσέχωφ , το μπουγατσατζίδικο), όπου μετά από μια περιποιημένη μερίδα με μπόλικη κανέλα και ζάχαρη άχνη, τα απαραίτητα πειράγματα και μια σύντομη ανάγνωση του πρωϊνού "Τύπου", .....ξεκινούσε η μέρα !!!
Η μπουγάτσα λοιπόν, αποτελούσε και αποτελεί, ένα σύνηθες θέμα ...."αψιμαχίας" και πειράγματος μεταξύ Βορειοελλαδιτών και Νότιων, με διαχρονική αξία και αδιαπραγμάτευτη γεύση. Βέβαια όλα αυτά έχουν ως κύριο σκοπό το πείραγμα και τον χαβαλέ μεταξύ μας.
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στην ιστορία αυτού του γευστικού εδέσματος, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως το ...."φαγητό του φτωχού", αφού με λίγα χρήματα μπορούσαμε να χορτάσουμε και να το ευχαριστηθούμε.
Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η "μπουγάτσα" έχει τις ρίζες της στο Βυζάντιο, εν τούτοις η καταγωγή της ξεκινά από τους Ελληνιστικούς χρόνους, με διαφορετική ονομασία φυσικά. Οι διάφορες πίτες με ζύμη στην Αρχαία Ελλάδα ονομάζονταν "πλακούντες" και αποτελούσαν μέρος των "νηφάλιων σπονδών" (δηλαδή των αναίμακτων θυσιών προς τις χθόνιες θεότητες, τα προγονικά πνεύματα, και κάποιες ουράνιες θεότητες).
Οι πλέον γνωστοί πλακούντες, είναι οι "πέλανοι" και τα "πόπανα", δηλαδή είδη ζύμης σε φύλλο στο οποίο πρόσθεταν λίγο μέλι και λάδι (....το βούτυρο ήταν άγνωστο τότε), και αποτελούν μια πρώιμη μορφή μπουγάτσας (Βλάσης Γ. Ρασσιάς, "Εορτές Και Ιεροπραξίες Των Ελλήνων").
Ακολουθεί η εποχή του Βυζαντίου, όπου υπήρχε μεγάλη παράδοση στην Κωνσταντινούπολη, στα γλυκά ταψιού και στις πίτες. Μία μορφή από αυτές τις περίφημες παραδοσιακές πίτες του Βυζαντίου ήταν και η "πογάτσα" ή "μπογάτσα".
Το χαρακτηριστικό και διαφορετικό αυτής λοιπόν της πίτας, ήταν η πολύ καλά και στεγανά τυλιγμένη γέμιση, μέσα στην ζύμη.
Ακόμα και μετά την άλωση της Πόλης, η "πογάτσα" εξακολουθεί να διαπρέπει, σύμφωνα με ταξιδιωτική μαρτυρία του 16ου και του 17ου αιώνα.
Ο ταξιδευτής Εβλιά Τσελεμπή αναφέρει ότι στην Κωνσταντινούπολη δύο φούρνοι παρασκεύαζαν "μπουγάτσα κουρού", "κιγμαλί" (με κιμά δηλαδή), "πεϊνιρλί" (με τυρί) και "σαντέ μπουγάτσα" (πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη).
Η ετυμολογία της λέξης είναι επίσης λίγο μπερδεμένη :
Σύμφωνα με τους Βυζαντινούς "πογάτσα" ή "μπογάτσα", είναι η πίτα είτε με γέμιση κρέμας πασπαλισμένη με άχνη (γλυκιά), είτε με τυρί (αλμυρή).
Υπάρχει όμως και η τουρκική λέξη bogaça (μπουγκάτσα), δάνειο από την ιταλική focaccia που με τη σειρά της προέρχεται από τη λατινική focacius = φουρνισμένο αρτοσκεύασμα (λατ. focus= εστία, φωτιά).
Σήμερα όμως στην γειτονική μας χώρα "bogaça", ονομάζουν ένα πλήθος από διαφορετικές πίτες , αλλά και πολλά φαγητά τελείως διαφορετικά και ανόμοια μεταξύ τους. Πολλά μάλιστα δεν είναι καν πίτες, αλλά είναι μαγειρεμένα.
Και συνεχίζουμε με την Ελληνικότατη μπουγάτσα.
Άλλη μια βασική διαφορά της αυθεντικής μπουγάτσας, (πέρα από τη πολύ καλά τυλιγμένη γέμιση), είναι και ότι το φύλλο δεν ανοίγεται με την βοήθεια του αλευριού όπως οι κλασικές πίτες με το πλαστήρι, αλλά μόνο με την βοήθεια λαδιού και μαλακού φυτικού βουτύρου.
Τα χρόνια περνούν και η μπουγάτσα παραμένει δημοφιλής στην Πόλη αλλά και στη Σμύρνη και σε όλα σχεδόν τα Μικρασιατικά παράλια.
Οι Πολίτισσες και οι Σμυρνιές νοικοκυρές έφτιαχναν μπουγάτσα και μπουγατσάκια με διάφορα γεμίσματα για το πρωινό και το απογευματινό κολατσιό της οικογένειας και κυρίως των παιδιών, πριν και μετά το σχολείο. Ταυτόχρονα όμως, για να έχουν και ένα πρόχειρο σπιτικό κέρασμα να προσφέρουν με το γλυκό του κουταλιού και τον καφέ στον επισκέπτη.
Η μπουγάτσα επανεμφανίζεται και κυριαρχεί στον Ελλαδικό χώρο, αμέσως μετά την Μικρασιατική καταστροφή, και τον βίαιο εκπατρισμό των Ελλήνων των περιοχών αυτών.
Επειδή ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Μικρά Ασία, μετεγκαταστάθηκε στις Σέρρες, η μπουγάτσα πολιτογραφήθηκε ως Σερραία.
Η μπουγάτσα όμως, δεν υστερεί καθόλου σε δημοτικότητα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και εδώ ήρθαν πολλοί Μικρασιάτες και πρώην κάτοικοι της Πόλης και έτσι οι Θεσσαλονικείς βρήκαν στην μπουγάτσα ένα έδεσμα το οποίο τους ευχαριστούσε και τους χόρταινε είτε πριν πάνε στην δουλειά, είτε κατά την διάρκεια του διαλείμματος τους.
Το 1917 ιδρύεται η Συντεχνία των μπουγατσοποιών Θεσσαλονίκης και δυο χρόνια μετά συγκεντρώνει 51 μέλη, (αριθμό ρεκόρ για την εποχή και τον πληθυσμό της πόλης).
Μετά το 1922, η διάδοση της μπουγάτσας στον ελλαδικό χώρο επιταχύνεται και η τέχνη της εξελίσσεται.
Σήμερα, παρά τη μεγάλη της ιστορική διαδρομή, η μπουγάτσα εξακολουθεί να είναι ένα καθημερινά επιθυμητό έδεσμα με αφοσιωμένους οπαδούς και όπως φαίνεται το μέλλον της θα συνεχίσει να διαγράφεται τόσο πλούσιο, όσο και η γεύση της.
Η αυθεντική μπουγάτσα ήταν και είναι το έδεσμα εκείνο που προσφέρει ποικιλία, αφού παρασκευάζεται σε πολλές διαφορετικές γεύσεις, με ποιότητα και αγνά υλικά, καθώς επίσης και με χαμηλή τιμή.
Καλό σας βράδυ !!!
Πρωϊ-πρωϊ λοιπόν, πριν πάμε στο Πανεπιστήμιο, είχαμε καθιερώσει την συνάντηση μας, στην Εγνατίας, κοντά στη Αγ. Σοφία, στο γνωστό "Θείο Βάνια" (....όχι του Τσέχωφ , το μπουγατσατζίδικο), όπου μετά από μια περιποιημένη μερίδα με μπόλικη κανέλα και ζάχαρη άχνη, τα απαραίτητα πειράγματα και μια σύντομη ανάγνωση του πρωϊνού "Τύπου", .....ξεκινούσε η μέρα !!!
Η μπουγάτσα λοιπόν, αποτελούσε και αποτελεί, ένα σύνηθες θέμα ...."αψιμαχίας" και πειράγματος μεταξύ Βορειοελλαδιτών και Νότιων, με διαχρονική αξία και αδιαπραγμάτευτη γεύση. Βέβαια όλα αυτά έχουν ως κύριο σκοπό το πείραγμα και τον χαβαλέ μεταξύ μας.
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στην ιστορία αυτού του γευστικού εδέσματος, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως το ...."φαγητό του φτωχού", αφού με λίγα χρήματα μπορούσαμε να χορτάσουμε και να το ευχαριστηθούμε.
Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η "μπουγάτσα" έχει τις ρίζες της στο Βυζάντιο, εν τούτοις η καταγωγή της ξεκινά από τους Ελληνιστικούς χρόνους, με διαφορετική ονομασία φυσικά. Οι διάφορες πίτες με ζύμη στην Αρχαία Ελλάδα ονομάζονταν "πλακούντες" και αποτελούσαν μέρος των "νηφάλιων σπονδών" (δηλαδή των αναίμακτων θυσιών προς τις χθόνιες θεότητες, τα προγονικά πνεύματα, και κάποιες ουράνιες θεότητες).
Οι πλέον γνωστοί πλακούντες, είναι οι "πέλανοι" και τα "πόπανα", δηλαδή είδη ζύμης σε φύλλο στο οποίο πρόσθεταν λίγο μέλι και λάδι (....το βούτυρο ήταν άγνωστο τότε), και αποτελούν μια πρώιμη μορφή μπουγάτσας (Βλάσης Γ. Ρασσιάς, "Εορτές Και Ιεροπραξίες Των Ελλήνων").
Ακολουθεί η εποχή του Βυζαντίου, όπου υπήρχε μεγάλη παράδοση στην Κωνσταντινούπολη, στα γλυκά ταψιού και στις πίτες. Μία μορφή από αυτές τις περίφημες παραδοσιακές πίτες του Βυζαντίου ήταν και η "πογάτσα" ή "μπογάτσα".
Το χαρακτηριστικό και διαφορετικό αυτής λοιπόν της πίτας, ήταν η πολύ καλά και στεγανά τυλιγμένη γέμιση, μέσα στην ζύμη.
Ακόμα και μετά την άλωση της Πόλης, η "πογάτσα" εξακολουθεί να διαπρέπει, σύμφωνα με ταξιδιωτική μαρτυρία του 16ου και του 17ου αιώνα.
Ο ταξιδευτής Εβλιά Τσελεμπή αναφέρει ότι στην Κωνσταντινούπολη δύο φούρνοι παρασκεύαζαν "μπουγάτσα κουρού", "κιγμαλί" (με κιμά δηλαδή), "πεϊνιρλί" (με τυρί) και "σαντέ μπουγάτσα" (πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη).
Η ετυμολογία της λέξης είναι επίσης λίγο μπερδεμένη :
Σύμφωνα με τους Βυζαντινούς "πογάτσα" ή "μπογάτσα", είναι η πίτα είτε με γέμιση κρέμας πασπαλισμένη με άχνη (γλυκιά), είτε με τυρί (αλμυρή).
Υπάρχει όμως και η τουρκική λέξη bogaça (μπουγκάτσα), δάνειο από την ιταλική focaccia που με τη σειρά της προέρχεται από τη λατινική focacius = φουρνισμένο αρτοσκεύασμα (λατ. focus= εστία, φωτιά).
Σήμερα όμως στην γειτονική μας χώρα "bogaça", ονομάζουν ένα πλήθος από διαφορετικές πίτες , αλλά και πολλά φαγητά τελείως διαφορετικά και ανόμοια μεταξύ τους. Πολλά μάλιστα δεν είναι καν πίτες, αλλά είναι μαγειρεμένα.
Και συνεχίζουμε με την Ελληνικότατη μπουγάτσα.
Άλλη μια βασική διαφορά της αυθεντικής μπουγάτσας, (πέρα από τη πολύ καλά τυλιγμένη γέμιση), είναι και ότι το φύλλο δεν ανοίγεται με την βοήθεια του αλευριού όπως οι κλασικές πίτες με το πλαστήρι, αλλά μόνο με την βοήθεια λαδιού και μαλακού φυτικού βουτύρου.
Τα χρόνια περνούν και η μπουγάτσα παραμένει δημοφιλής στην Πόλη αλλά και στη Σμύρνη και σε όλα σχεδόν τα Μικρασιατικά παράλια.
Οι Πολίτισσες και οι Σμυρνιές νοικοκυρές έφτιαχναν μπουγάτσα και μπουγατσάκια με διάφορα γεμίσματα για το πρωινό και το απογευματινό κολατσιό της οικογένειας και κυρίως των παιδιών, πριν και μετά το σχολείο. Ταυτόχρονα όμως, για να έχουν και ένα πρόχειρο σπιτικό κέρασμα να προσφέρουν με το γλυκό του κουταλιού και τον καφέ στον επισκέπτη.
Η μπουγάτσα επανεμφανίζεται και κυριαρχεί στον Ελλαδικό χώρο, αμέσως μετά την Μικρασιατική καταστροφή, και τον βίαιο εκπατρισμό των Ελλήνων των περιοχών αυτών.
Επειδή ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Μικρά Ασία, μετεγκαταστάθηκε στις Σέρρες, η μπουγάτσα πολιτογραφήθηκε ως Σερραία.
Η μπουγάτσα όμως, δεν υστερεί καθόλου σε δημοτικότητα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και εδώ ήρθαν πολλοί Μικρασιάτες και πρώην κάτοικοι της Πόλης και έτσι οι Θεσσαλονικείς βρήκαν στην μπουγάτσα ένα έδεσμα το οποίο τους ευχαριστούσε και τους χόρταινε είτε πριν πάνε στην δουλειά, είτε κατά την διάρκεια του διαλείμματος τους.
Το 1917 ιδρύεται η Συντεχνία των μπουγατσοποιών Θεσσαλονίκης και δυο χρόνια μετά συγκεντρώνει 51 μέλη, (αριθμό ρεκόρ για την εποχή και τον πληθυσμό της πόλης).
Μετά το 1922, η διάδοση της μπουγάτσας στον ελλαδικό χώρο επιταχύνεται και η τέχνη της εξελίσσεται.
Σήμερα, παρά τη μεγάλη της ιστορική διαδρομή, η μπουγάτσα εξακολουθεί να είναι ένα καθημερινά επιθυμητό έδεσμα με αφοσιωμένους οπαδούς και όπως φαίνεται το μέλλον της θα συνεχίσει να διαγράφεται τόσο πλούσιο, όσο και η γεύση της.
Η αυθεντική μπουγάτσα ήταν και είναι το έδεσμα εκείνο που προσφέρει ποικιλία, αφού παρασκευάζεται σε πολλές διαφορετικές γεύσεις, με ποιότητα και αγνά υλικά, καθώς επίσης και με χαμηλή τιμή.
Καλό σας βράδυ !!!
Georgedim- Admin
Απ: Μπουγάτσα .....ταξίδι στη γεύση !!!
Γιώργο, πολύ καλή η ιστορική αναδρομή της μπουγάτσας.
Έμαθα πράγματα που δεν ήξερα ...
Σαν μπουγάτσα , ήξερα ... αυτή με την κρέμα, τη ζάχαρη άχνη και την κανέλα .
Τη μπουγάτσα με τυρί, την ήξερα ... τυρόπιτα ...
Είναι βλέπεις και μια "διαμάχη" λέξεων και ερμηνειών τους ... με τους Βόρειους φίλους μας ...
Έμαθα πράγματα που δεν ήξερα ...
Σαν μπουγάτσα , ήξερα ... αυτή με την κρέμα, τη ζάχαρη άχνη και την κανέλα .
Τη μπουγάτσα με τυρί, την ήξερα ... τυρόπιτα ...
Είναι βλέπεις και μια "διαμάχη" λέξεων και ερμηνειών τους ... με τους Βόρειους φίλους μας ...
Απ: Μπουγάτσα .....ταξίδι στη γεύση !!!
georgedim έγραψε:
Καλό σας βράδυ !!!
Μετά απο αυτά που είπες, μας λες καλό μας βράδυ. Γίνετε; αμ δεν γίνετε..........
Όλη νύχτα στεφόμουν που θα βρω καλή μπουγάτσα απόδειξη πόσο ήρεμο ύπνο είχα, που είπα καλημέρα στο φόρουμ 07:57
Αποσύρω τμήμα της δημοσίευσης μου για το κατάστημα με τις μπουγάτσες γιατί σήμερα διαπίστωσα ότι υπάρχει κατάστημα που πουλάει μπουγάτσες, αλλά καμία σχέση με εκείνο που ήξερα.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Γιωργάκος στις Δευ 27 Μάης 2013 - 19:12, 2 φορές συνολικά
Γιωργάκος
Απ: Μπουγάτσα .....ταξίδι στη γεύση !!!
Ωραίος Γιωργάκο
... έφτασε και μέχρι την κοντογειτονιά μας η χάρη σου, για την καλή μπουγάτσα ...
Στην πρώτη ευκαιρία ... θα πάω να ρίξω μια ματιά ... !
... έφτασε και μέχρι την κοντογειτονιά μας η χάρη σου, για την καλή μπουγάτσα ...
Στην πρώτη ευκαιρία ... θα πάω να ρίξω μια ματιά ... !
Απ: Μπουγάτσα .....ταξίδι στη γεύση !!!
Σήμερα το πρωί όταν σηκώθηκα αφού τίναζα απο πάνω μου τη ζάχαρη άχνη με την κανέλα.
"Ας είναι καλά ο φίλος μου ο georgedim.... του την φυλάω με καλή βραδινή δημοσίευση που θα συνοδεύεται απο ευχές για καλό βράδυ "
Καβάλησα το ποδήλατο και δρόμο για μπουγάτσα σε μαγαζί που ήξερα αλλά είχα μήνες να πάω .
Όταν όμως έφτασα άλλη ταμπέλα άλλο ντεκόρ .
Δεν βαριέσαι λέω και παίρνω μια ........
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Ευτυχώς που πήγα εγώ και δεν πήγε κανένας άλλος να με κυνηγάει ...............
"Ας είναι καλά ο φίλος μου ο georgedim.... του την φυλάω με καλή βραδινή δημοσίευση που θα συνοδεύεται απο ευχές για καλό βράδυ "
Καβάλησα το ποδήλατο και δρόμο για μπουγάτσα σε μαγαζί που ήξερα αλλά είχα μήνες να πάω .
Όταν όμως έφτασα άλλη ταμπέλα άλλο ντεκόρ .
Δεν βαριέσαι λέω και παίρνω μια ........
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Ευτυχώς που πήγα εγώ και δεν πήγε κανένας άλλος να με κυνηγάει ...............
Γιωργάκος
Απ: Μπουγάτσα .....ταξίδι στη γεύση !!!
... και μάλιστα ... με ζάχαρη άχνη ... !!Γιωργάκος έγραψε:...
Ευτυχώς που πήγα εγώ και δεν πήγε κανένας άλλος να με κυνηγάει ...............
Απ: Μπουγάτσα .....ταξίδι στη γεύση !!!
Βρε Γιωργακο....
φυρι-φυρι το πας με τις....μπουγατσες,
να αρχισουνε οι......(ονοματα δε λεμε )
τα σχετικα με....μπουγατσα με τυρι...με κασερι....
φτου....ειπα κασερι και θυμήθηκα τον....αλλον
ξερεις εκεινον με τα...κασερια ! ! !
φυρι-φυρι το πας με τις....μπουγατσες,
να αρχισουνε οι......(ονοματα δε λεμε )
τα σχετικα με....μπουγατσα με τυρι...με κασερι....
φτου....ειπα κασερι και θυμήθηκα τον....αλλον
ξερεις εκεινον με τα...κασερια ! ! !
diamantino
Απ: Μπουγάτσα .....ταξίδι στη γεύση !!!
diamantino έγραψε:
Βρε Γιωργακο....
φυρι-φυρι το πας με τις....μπουγατσες,
να αρχισουνε οι......(ονοματα δε λεμε )
τα σχετικα με....μπουγατσα με τυρι...με κασερι....
Γιώργηδες, ....καθίστε καλά !!!
όσοι δεν έχουν ζήσει στη Μακεδονία, και συγκεκριμένα Θεσσαλονίκη, και δεν έχουν γευθεί ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ μπουγάτσα, αδυνατούν να καταλάβουν τη διαφορά μπουγάτσας με τυρί ή κασέρι, από την γνωστή μας τυρόπιτα ή την κασερόπιτα.
Για τους φίλους Βορειοελλαδίτες η μπουγάτσα αποτελεί άρρηκτο μέρος της καθημερινότητας τους και ιδανικό τρόπο .....να ξεκινήσουν την ημέρα τους οι εργαζόμενοι και .....να κλείσουν την μέρα τους οι ξενύχτηδες !!!
Μερικά ....."αξιώματα" ή tips, για την ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ μπουγάτσα :
1) Μπουγάτσα ονομάζεται η πίτα με φύλλο και ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ γέμιση (γλυκιά ή αλμυρή), στην οποία το φύλλο περιβάλλει εξ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ & ΠΑΝΤΑΧΟΘΕΝ την περιεχόμενη γέμιση.
2) Αυτό που κάνει τη διαφορά της μπουγάτσας από τα υπόλοιπα σφολιατοειδή είναι το ΦΥΛΛΟ. Μεταφέρω από παραδοσική σερραϊκή συνταγή :
"Αφού πλάθεται η ζύμη, χωρίζεται σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια, τα οποία αλείφονται με λάδι και βούτυρο και αφήνονται μερικές ώρες για να μαλακώσουν, να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν.
Στην αρχή ο τεχνίτης, πατάει και πλαταίνει το μπαλάκι, ώσπου να φτάσει στο μέγεθος της βάσης μίας μικρής πίτσας, και μετά αρχίζει να το πετάει στον αέρα σηκώνοντας το από τον πάγκο, 3-7 φορές για κάθε φύλλο, ώσπου να γίνει λεπτό και να πάρει τις επιθυμητές διαστάσεις. Το φύλλο της μπουγάτσας ( λέγετε σήμερα και φύλλο αέρος ) για να πετύχει, θέλει μεγάλη μαστοριά αλλά και μεράκι.
Στην συνέχεια, πολύ απλά «εγκλωβίζει» την γλυκιά η την αλμυρή γέμιση στεγανά μέσα στο φύλλο της μπουγάτσας."
3) Η μπουγάτσα σερβίρεται σε πιάτο, τρώγεται με πηρούνι (...όχι στο χέρι, ...τυλιχτή), κομμένη σε μικρά κυβάκια (πασπαλισμένη με μπόλικη κανέλα και άχνη, ...η γλυκιά με κρέμα) και συνήθως την απολαμβάνουμε επί τόπου στα τραπεζάκια του καταστήματος. Ακόμη και όταν πουλιέται με το κιλό, ισχύει η ίδια μέθοδος κοψίματος ....από το μαγαζάτορα.
Και μετά αυτά τα ολίγα, κατά τη προσωπική μου γευστική άποψη, τη καλύτερη μπουγάτσα στην Αθήνα, την έχω δοκιμάσει σε ένα μικρό αλλά συμπαθητικό μαγαζί στα Εξάρχεια (Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη), ονομάζεται "Με άχνη & κανέλλα" και η ταλαντούχα βορειοελλαδίτισα ιδιοκτήτρια Γεωργία, την παρασκευάζει με αυθεντική συνταγή και τη σερβίρει με το παραδοσιακό τρόπο.
Εξίσου καλή μπουγάτσα έχω δοκιμάσει και στο κατάστημα "Λαζαρίδης" , στην οδό Πραξιτέλους, στο κέντρο της Αθήνας.
Είναι μικρά καταστήματα, με ειδίκευση στα σφολιατοειδή.
Και θα κλείσω την ανάρτηση με μια ...ιστορική γλαφυρή λεπτομέρεια :
Όταν άνοιξαν τα πρώτα μπουγατσοπωλεία στη Θεσσαλονίκη, (...μιλάμε για τις αρχές του 20ου αιώνα) ελάχιστοι ήταν αυτοί που πηγαίνανε για να καταναλώσουν μπουγάτσα, αφού αυτή η κίνηση θεωρούνταν προσβλητική για την σύζυγο τους.
Εκείνη την εποχή για να θεωρηθεί κάποια γυναίκα καλή νοικοκυρά, έπρεπε να έχει πάντα στο σπίτι της κάποια πίτα φτιαγμένη από τα χέρια της.
Όταν ο κόσμος έβλεπε τον σύζυγο να καταναλώνει μπουγάτσα σε κάποιο μπουγατσατζίδικο, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι είτε η σύζυγός του δεν φτιάχνει πίτες ή αν φτιάχνει, δεν είναι καλές. Άρα δεν ήταν καλή νοικοκυρά !!!
Georgedim- Admin
Απ: Μπουγάτσα .....ταξίδι στη γεύση !!!
Το ειπα εγω....
να δεις τωρα που θα αρχισει η κουβεντα
για τα....κασερια ! ! !
να δεις τωρα που θα αρχισει η κουβεντα
για τα....κασερια ! ! !
diamantino
Απ: Μπουγάτσα .....ταξίδι στη γεύση !!!
Να μην.....ανοιξω το στομα μου....πρωι πρωι....[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
vzol48
Απ: Μπουγάτσα .....ταξίδι στη γεύση !!!
Εγώ τρώω όλες τις μπουγάτσες και με τυρί και με κρέμα και με κασέρι και με σπανάκι.
ΚΑΙ Η ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ, λένε οι κυνηγοί από την Αθήνα και εγώ συμφωνώ απεριόριστα, και ελπίζω ότι θα είμαι εκεί μαζί τους για τα φθινοπωρινά ορτύκια.
C
ΚΑΙ Η ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ, λένε οι κυνηγοί από την Αθήνα και εγώ συμφωνώ απεριόριστα, και ελπίζω ότι θα είμαι εκεί μαζί τους για τα φθινοπωρινά ορτύκια.
C
Cissy 242
Απ: Μπουγάτσα .....ταξίδι στη γεύση !!!
georgedim έγραψε:
Γιώργηδες, ....καθίστε καλά !!!
όσοι δεν έχουν ζήσει στη Μακεδονία, και συγκεκριμένα Θεσσαλονίκη, και δεν έχουν γευθεί ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ μπουγάτσα, αδυνατούν να καταλάβουν τη διαφορά μπουγάτσας με τυρί ή κασέρι, από την γνωστή μας τυρόπιτα ή την κασερόπιτα.
Γιώργο μου εγώ καλά κάθομαι θα μου επιτρέψεις όμως να έχω τις αντιρρήσεις μου .
Όταν είχα πάει για ένα τριήμερο Σέρρες ρώτησα στην υποδοχή του ξενοδοχείου που θα βρω την καλύτερη μπουγάτσα .
Μου σύστησαν ένα κατάστημα και αφού διασταύρωσα τις πληροφορίες ομολογώ ότι δεν είχα φάει και δεν έχω ξανά φάει ωραιότερη μπουγάτσα .
Το κατάστημα αυτό είχε και "μπουγάτσα με τυρί"
Ήταν μια καταληκτική τυρόπιτα που θα μπορούσε να συναγωνισθεί αυτές που έφτιαχνε η μητέρα μου .
Δεν μπορώ όμως για κανένα λόγο αφού είναι μια πίτα με τυρί να την πω "μπουγάτσα"
Την μπουγάτσα μπορώ να την πω πίτα με κρέμα.
Ξέρω απο πίτες λόγο καταγωγής και δύο γονιών απο Αιτ/νια .
Γιωργάκος
Απ: Μπουγάτσα .....ταξίδι στη γεύση !!!
Σωστές και έγκυρες οι πληροφορίες σου Σισάκι, αλλά πρέπει να βγεις από τον κεντρικό δρόμο γιά να πέσεις πάνω στο συγκεκριμένο μπουγατσοπωλείο.
Προσωπικά την μπουγάτσα την προτιμώ με κιμά και από το μαγαζάκι στην διασταύρωση των οδών Φράγκων και Λέοντος Σοφού, την οποία και περιποιούμαι δεόντως.
Προσωπικά την μπουγάτσα την προτιμώ με κιμά και από το μαγαζάκι στην διασταύρωση των οδών Φράγκων και Λέοντος Σοφού, την οποία και περιποιούμαι δεόντως.
Γιώργος
Απ: Μπουγάτσα .....ταξίδι στη γεύση !!!
Γιώργος έγραψε:
Προσωπικά την μπουγάτσα την προτιμώ με κιμά
Γιωργάρα μου σ΄αγαπάω και το ξέρεις .......
Γιωργάκος
Απ: Μπουγάτσα .....ταξίδι στη γεύση !!!
Γιωργάκος έγραψε:Γιώργος έγραψε:
Προσωπικά την μπουγάτσα την προτιμώ με κιμά
Γιωργάρα μου σ΄αγαπάω και το ξέρεις .......
Εέέέέέέ μα πιά τώρα Γιώργο ! ! . . . Ξενέρωτα πράματα . . . κρέμα . . σπανάκι . . . τυράκι κλπ. κλπ.
Βρε άμα δεν κυκλοφορεί η χοληστερίνη δεν έχει νοστιμιά το πράμα ! ! . .
. . . κάτι έλεγε η Σίσυ γιά ορτύκια και μ΄έβαλε σε ιδέες ! ! . . .
Γιώργος
Απ: Μπουγάτσα .....ταξίδι στη γεύση !!!
Γιώργος έγραψε:
Βρε άμα δεν κυκλοφορεί η χοληστερίνη δεν έχει νοστιμιά το πράμα ! ! . .
Πέστα μεγάλε .... ο δικός σου απο το Καλοχώρι ψαρίλα μυρίζει ολόκληρος .
Γιωργάκος
Απ: Μπουγάτσα .....ταξίδι στη γεύση !!!
... ώρες είναι να ακούσουμε ... και για μπουγάτσα ... με ορτύκια ... !!!Γιώργος έγραψε:
. . . κάτι έλεγε η Σίσυ γιά ορτύκια και μ΄έβαλε σε ιδέες ! ! . . .
Απ: Μπουγάτσα .....ταξίδι στη γεύση !!!
Την καλύτερη μπουγάτσα στη Θεσσαλονίκη την τρως σχεδόν παντού. Ό,τι και να φας στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη δεν θα μυρίζει.
Aigagros
Απ: Μπουγάτσα .....ταξίδι στη γεύση !!!
Cissy 242 έγραψε:Εγώ τρώω όλες τις μπουγάτσες και με τυρί και με κρέμα και με κασέρι και με σπανάκι.
ΚΑΙ Η ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ, λένε οι κυνηγοί από την Αθήνα και εγώ συμφωνώ απεριόριστα, και ελπίζω ότι θα είμαι εκεί μαζί τους για τα φθινοπωρινά ορτύκια.
C
Πολλα ξερεις.....Σισσακι....[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
vzol48
Σελίδα 1 από 2 • 1, 2
Παρόμοια θέματα
» Μια γεύση από το Παρίσι ...
» Ελευθερη φιλιξενία/διανυκτερευση τροχοσπίτων στη Βυτίνα σε περιφραγμένο παρκινγκ για τους πελατες του εστιατοριου ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΓΕΥΣΗ
» Παρθενικό Ταξίδι
» Ενα διαφορετικό ταξίδι
» Ταξίδι ....στο χρόνο !!!
» Ελευθερη φιλιξενία/διανυκτερευση τροχοσπίτων στη Βυτίνα σε περιφραγμένο παρκινγκ για τους πελατες του εστιατοριου ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΓΕΥΣΗ
» Παρθενικό Ταξίδι
» Ενα διαφορετικό ταξίδι
» Ταξίδι ....στο χρόνο !!!
Σελίδα 1 από 2
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
|
|