Translate into your language
Πρόσφατα Θέματα
» Να πιούμε μια μπύρα
από Georgedim Σήμερα στις 10:23

» Θεσσαλονικείς γονείς μαζί με την επτάχρονη κόρη τους θα κάνουν τον γύρο του κόσμου με ένα IVECO
από friar Χθες στις 21:10

» Φωτογραφίες άσχετες αλλά ωραίες
από caminador Πεμ 19 Σεπ 2019 - 22:31

» Πάνελ
από Georgedim Κυρ 15 Σεπ 2019 - 12:28

» Καλοκαίρι 2019
από Batfalcon Παρ 13 Σεπ 2019 - 23:29

» το καινούργιο California 6.1
από aisxylos Πεμ 12 Σεπ 2019 - 18:51

» Διακοπές στο Δρέπανο
από caminador Κυρ 8 Σεπ 2019 - 19:49

» Βόρεια Εύβοια και Χαλκιδική 2019
από Νικόλας Μητσόπουλος Κυρ 8 Σεπ 2019 - 19:25

» Αυτοί διοικούν τις τοπικές κοινωνίες.
από ladakias Κυρ 8 Σεπ 2019 - 11:08

» Το κάμπινγκ ως Ελληνική μικροκοινωνία
από caminador Πεμ 5 Σεπ 2019 - 22:07

» Νομοθεσία περί Στάθμευσης & Εγκατάστασης
από aisxylos Δευ 2 Σεπ 2019 - 19:35

» Γύθειο- Μάνη
από Georgedim Δευ 2 Σεπ 2019 - 13:05

» camping or parking?
από Georgedim Δευ 12 Αυγ 2019 - 21:40

» Πωλείται τροχόσπιτο
από apostolos Δευ 12 Αυγ 2019 - 11:40

» Η ρύθμιση για την έλξη όλων των ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων
από ladakias Τρι 30 Ιουλ 2019 - 17:31

» ΑΓΚΙΣΤΡΙ, με τη ματιά του camidador.
από caminador Σαβ 27 Ιουλ 2019 - 20:27

» Από την Πάτρα στην Κορνουάλλη.
από caminador Σαβ 27 Ιουλ 2019 - 20:23

» Μπρατισλάβα, ....η πόλη των βασιλέων.
από caminador Σαβ 27 Ιουλ 2019 - 20:16

» Δεν είναι δυνατόν!!!
από Aigagros Πεμ 25 Ιουλ 2019 - 22:21

» Τιμές camping στο Γύθειο
από triptec Τρι 23 Ιουλ 2019 - 0:04

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Ο ΚΑΙΡΟΣ
Like/Tweet/+1
Κοινωνική Δικτύωση

Κοινωνική Δικτύωση digg  Κοινωνική Δικτύωση delicious  Κοινωνική Δικτύωση reddit  Κοινωνική Δικτύωση slashdot  Κοινωνική Δικτύωση yahoo  Κοινωνική Δικτύωση google  Κοινωνική Δικτύωση live      

Επισημάνετε και μοιραστείτε την διεύθυνση του www.taxidiarides.gr στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης σας


Η ορίτζιναλ συνταγή του κοκ-ω-βαν Βουργουνδίας

Πήγαινε κάτω

Η ορίτζιναλ συνταγή του κοκ-ω-βαν Βουργουνδίας Empty Η ορίτζιναλ συνταγή του κοκ-ω-βαν Βουργουνδίας

Δημοσίευση από Cissy 242 Την / Το Τετ 20 Φεβ 2013 - 9:39

Η ορίτζιναλ συνταγή του κοκ-ω-βαν Βουργουνδίας (καλή επιτυχία Γιωργάκο)

Τρεις μέρες πριν το σερβίρισμα αγοράζετε τον κόκορα κομμένο στα 8 και τον μαρινάρετε για 24 ώρες. Την επομένη μαγειρεύετε το κοκόρι σύμφωνα με τη συνταγή – θα σας πάρει γύρω στις 2.30 ώρες συνολικά- και αφού κρυώσει, το βάζετε στο ψυγείο για να το ζεστάνετε σιγά-σιγά την επομένη ώστε να φτάσει στο μάξιμουμ της γευστικής ολοκλήρωσής του.
Υλικά (για 6 άτομα)
1 κοκόρι 2.5 -3 κιλά κομμένο στα 8
1.2-1.5 λίτρα κόκκινο κρασί Pinot Noir, Beaujolais ή καθ’ ημάς Αγιωργίτικο (η ποσότητα είναι ανάλογη με το μέγεθος του κόκορα)
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
12 κόκκοι μαύρο πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, καθαρισμένες
αλάτι-πιπέρι
350 γραμ. καπνιστό μπέικον σε 1 κομμάτι καθαρισμένο από τα εξωτερικά λίπη και κομμένο σε κύβους 0.5 εκατ.
2 κ.σ. βούτυρο
250 γραμ. λευκά μανιτάρια
12 -15 κοκκάρια (κρεμμυδάκια στιφάδου)
2-3 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. αλεύρι
Μαρινάρετε τον κόκορα: Πλένετε και στεγνώνετε ελαφρά τα κομμάτια του με χαρτί κουζίνας. Τα βάζετε σε μπολ με το κρεμμύδι και το καρότο, το θυμάρι, τους κόκκους πιπεριού, τη δάφνη και το κρασί μέχρι να σκεπάσει τα υλικά. Καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για ένα 24ωρο.
Την επομένη βγάζετε τα κομμάτια του κόκορα και τα σκουπίζετε καλά με χαρτί κουζίνας. Σουρώνετε τη μαρινάδα, την κρατάτε χωριστά, κρατάτε επίσης τα λαχανικά και πετάτε τα υπόλοιπα.
Μαγειρεύετε τον κόκορα: Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι να κάψει και τσιγαρίζετε σε δόσεις τα κομμάτια του κόκορα και από τις δύο πλευρές για 3-4 λεπτά, να πάρουν χρώμα. Τα μεταφέρετε σε μεγάλη κατσαρόλα (ιδανικά μαντεμένια τύπου Dutch oven ή γαλλική κοκότ). Στο ίδιο λάδι σοτάρετε τα λαχανικά της μαρινάδας με το σκόρδο και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα. Ρίχνετε και την μαρινάδα και βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σκεπάζετε το σκεύος και σιγομαγειρεύετε για 1 ώρα και 30 λεπτά, ανάλογα με τον κόκορα.
Σημείωση: Αν είναι μεγάλος και “αλανιάρικος”ο χρόνος μπορεί να είναι 2 ώρες. Ελέγξτε στην μιάμιση ώρα την κατάστασή του, θα πρέπει να έχει μαλακώσει χωρίς να διαλύεται. Χρησιμοποιήστε το μπουτάκι: όταν το κρέας υποχωρεί και το κόκαλο φαίνεται πάνω απ’ την άρθρωση, το πουλί είναι έτοιμο, αν το κρέας διαλύεται γύρω απ’ το κόκαλο, το έχετε σίγουρα παραμαγειρέψει. Κάνετε τα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια: Στο τηγάνι βάζετε το μπέικον σε μέτρια φωτιά και το σοτάρετε για 7-10 λεπτά μέχρι να φύγει το περισσότερο λίπος και να ξεροψηθεί. Το αδειάζετε σε μπολ με απορροφητικό χαρτί. Ρίχνετε το μισό βούτυρο και μόλις κάψει, βάζετε τα κοκκάρια (κρεμμυδάκια ) και τα σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Προσθέτετε λίγο ζουμί απ’ το κοκόρι (ή μισό ποτήρι κρασί) και τα αφήνετε 20 λεπτά περίπου σε σιγανή φωτιά να μαλακώσουν. Ρίχνετε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει και βάζετε τα μανιτάρια για 5-7 λεπτά περίπου. Αφαιρείτε τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια και μανιτάρια και τα μεταφέρετε στο μπολ με το μπέικον. Όταν το κοκόρι είναι σχεδόν έτοιμο (περίπου 5 λεπτά πριν), βγάζετε λίγο ζουμί, το αναμιγνύετε με το αλεύρι και το ξαναρίχνετε πίσω για να δέσει κάπως τη σάλτσα – δεν χρειάζεται να είναι πηχτή, αλλά ελαφρά παχύρρευστη. Ρίχνετε στην κατσαρόλα με τον κόκορα, το μπέικον, τα κοκκάρια και τα μανιτάρια, ανακατεύετε με προσοχή και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρισμα:Αφήνετε το κοκ-ο-βεν για μισή ώρα τουλάχιστον πριν σερβίρετε. Είναι ωραίο να φέρετε την κατσαρόλα στο τραπέζι και να ανοίξετε το καπάκι μπροστά σε όσους κάθονται. Το ιδανικό είναι επίσης, να σερβιριστεί την επομένη, αφού ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά, γιατί έτσι μεγιστοποιείται το δέσιμο των γεύσεων. Το πιάτο συνοδεύεται παραδοσιακά στη Γαλλία από μακαρόνια ή ψητές πατάτες, και για μένα επιπροσθέτως με μουσική Jacques Brel.

C
Cissy 242
Cissy 242


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ορίτζιναλ συνταγή του κοκ-ω-βαν Βουργουνδίας Empty Απ: Η ορίτζιναλ συνταγή του κοκ-ω-βαν Βουργουνδίας

Δημοσίευση από Γιωργάκος Την / Το Τετ 20 Φεβ 2013 - 10:39

Ωχ πως της το λένε τώρα; ........ Εγώ Σίσσυ θα το εκτυπώσω και θα το αφήσω sfir στην κουζίνα............
Γιωργάκος
Γιωργάκος


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ορίτζιναλ συνταγή του κοκ-ω-βαν Βουργουνδίας Empty Απ: Η ορίτζιναλ συνταγή του κοκ-ω-βαν Βουργουνδίας

Δημοσίευση από Cissy 242 Την / Το Τετ 20 Φεβ 2013 - 10:42

Εγώ νόμιζα ότι καταγίνεσαι με το σπορ υπερεπιτυχώς Very Happy Very Happy
C
Cissy 242
Cissy 242


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ορίτζιναλ συνταγή του κοκ-ω-βαν Βουργουνδίας Empty Απ: Η ορίτζιναλ συνταγή του κοκ-ω-βαν Βουργουνδίας

Δημοσίευση από Γιωργάκος Την / Το Τετ 20 Φεβ 2013 - 10:53

Σίσσυ μου εγώ έχω όλη την καλή διάθεση, αλλά μετά απο κάνα δύο φορές που ανακατεύτηκα με κατσαρολικά μου έχει απαγορέψει την είσοδο στην κουζίνα ........ αλλά είμαι σίγουρος θα δεις φωτογραφίες.
Γιωργάκος
Γιωργάκος


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης